Ervaringen

Onze docenten en leerlingen hebben allemaal eigen ervaringen met het praktijkonderwijs van Pro College. Lees hier over die ervaringen met Pro College Nijmegen.

Docent aan het woord

Linda Canninga is theoriedocent en mentor 1e klas bij Pro College Nijmegen. Zij vertelt waarom ze dit werk na twaalf jaar nog steeds boeiend vindt:

“Ik mag alweer 12 jaar lesgeven op het Pro College (voorheen de Zonnegaard Nijmegen). 10 jaar hiervan ben ik mentor geweest van een 1e jaars klas. Zo leuk om deze leerlingen te begeleiden bij hun overstap van de basisschool naar de middelbare school. Ze komen hier binnen als puber en verlaten de school als adolescent. Er is hier zoveel anders geregeld dan het was op de basisschool: geen vaste juf of meester, geen vast lokaal, geen tafel met een laatje eronder. Maar ineens verschillende (praktijk)vakken, wisseling  van docenten en lokalen, je eigen boeken, je eigen kluisje etc. De leerlingen moeten leren omgaan met meer verantwoordelijkheden en zelf bewuste keuzes maken. Dit is soms lastig voor ze, maar zo leerzaam.  Ik vind het fantastisch dat ik hieraan een bijdrage mag leveren.”

Dicky Kapel is docent en mentor bij Pro College Nijmegen. Hij vertelt wat hij bijzonder vindt aan het praktijkonderwijs:

“Als de leerlingen hier op school aankomen hebben de leerlingen vaak al een schoolperiode achter zich, waarin ze duidelijk werd (gemaakt), dat ze moeite hebben met leren. Dit doet natuurlijk wat met ze, het geeft ze vaak een negatief gevoel. Helemaal als ze vrienden en familie hebben die op een VMBO-school of hoger zitten.

Leerlingen zijn in eerste instantie dan ook vaak niet trots op dat ze hier op school zitten en juist dit maakt het voor mij erg leuk om hier te mogen werken.

Door de leerlingen in te laten te zien dat ze er wel degelijk toe doen, een mooie toekomst kunnen hebben, dat ze hier op school wel kunnen uitblinken in een theorie- of praktijkvak en het vertrouwen krijgen van de mentor en docenten, zie je de leerlingen gaandeweg de leerjaren groeien op school.

Het komt wel eens voor dat ik oud-leerlingen tegenkom in mijn vrije tijd, die mij dan met grote trots vertellen waar ze nu werken of welke opleiding ze volgen. Die dan geïnteresseerd vragen hoe het op school gaat, met de verschillende collega’s, etc.

Kijk en dan weet je dat de leerling toch een mooie schooltijd heeft gehad op het Procollege.”

Leerling aan het woord

Leerlingen vertellen wat ze fijn vinden aan het onderwijs op Pro College Nijmegen:

Donyé:
“Het fijnste vind ik dat je altijd bij een leraar terecht kunt als er iets is. Ook is het fijn dat we goede instructie krijgen en dat wat we moeten doen, duidelijk wordt aangegeven.”

 

Kanye:
“Ik vind het fijn dat we les krijgen in kleinere groepen, hierdoor is het niet al te druk in de klas.”

 

Alisha:
“Ik ben blij dat we geen hele lange dagen met alleen maar theorie hebben.”