5 februari 2016

Jongeren Werkmarkt druk bezocht

Voorzichtig optimisme kenmerkte de Jongeren Werkmarkt die Pro College op dinsdag 2 februari jl. organiseerde. Alweer de vierde editie van dit succesvolle evenement, dat dit jaar voor het eerst plaatsvond op de nieuwe locatie aan de Nijmeegse Dennenstraat. Het was druk bij de tientallen standjes, waar werkgevers vierde- en vijfdejaars leerlingen uit het praktijkonderwijs informeerden over stage- en uitstroommogelijkheden.

jwm160202aklNaast grote bedrijven als McDonald’s waren er ook kleine zelfstandigen vertegenwoordigd, zoals Geert Disveld van de Nijmeegse bloemenboetiek Bellis. ‘Eigenlijk heb ik nu geen plaats voor stagiaires, maar ik vind het leuk om mijn vak te promoten. Een oud-leerling van Pro College heeft nu een baan bij mij, die bevalt heel goed. Ze is leergierig en goed in de omgang – dat is het allerbelangrijkste. Je moet er in het begin wat energie in steken om iemand goed te begeleiden, maar dat doen we graag. Dit is een vak apart, je kunt het alleen maar uit de praktijk leren. Zo ben ik zelf ook begonnen, 45 jaar geleden alweer.’

jwm160202dHet mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds kunnen leerlingen van de vier praktijkscholen die Pro College Regio Nijmegen vormen via de Werkmarkt een stageplek vinden. Anderzijds verwelkomen veel werkgevers deze mogelijkheid om aan betrouwbaar personeel te komen. Zoals de Nijmeegse Glasambulance, die weinig geliefd is bij werkzoekenden, ondanks de spectaculaire associaties die de naam van het bedrijf oproept. ‘Dit is geen vak waar veel mensen voor warmlopen, het is zwaar werk en je moet dag en nacht klaarstaan, ook als het regent of sneeuwt.’

jwm160202f De Glasambulance is erg tevreden over de leerling van Pro College die daar nu stage loopt. ‘Echt een jongen van de praktijk, die groeit met de werkzaamheden. Hij begon met opruimen en de voorraad bijhouden, nu mag hij zelf glaszetten en straks gaat hij ook kitten. Theoretisch moet hij nog wat bijleren, maar als zijn instelling goed blijft, dan heeft hij zeker kans op een baan.’

jwm160202gEr zijn meer branches die het soms moeilijk vinden om geschikt personeel te vinden. Gelukkig lopen er op de Werkmarkt enthousiaste stagiaires in spe rond. Zoals Mischa: ‘Ik volg nu een horecaopleiding, maar wil breed zoeken, ook als schoonmaker of mantelzorger. Ik vind het fijn om met mensen om te gaan, ben een harde werker en geef niet snel op.’ En Emir, die bij een schildersbedrijf stageloopt. ‘Ik vind het erg leuk om de omgeving te leren kennen als we ergens een klus hebben, en met mensen te praten. Het schilderen gaat steeds beter.’

jwm160202eAchter het standje van het Van der Valk Hotel in Cuijk staat Jimmy, die daar ooit zelf begon als stagiair van Pro College. Nu heeft hij er al vijf jaar een fulltime-baan. ‘Het bevalt me heel goed, het is afwisselend werk en je kunt steeds een stapje omhoog klimmen. Ik begon in de keuken met het snijden van groenten, daarna stroomde ik door naar de garnituur, daarna naar het vlees,  enzovoorts. Er werken nu zes stagiaires van Pro College bij ons en één oud-leerling heeft er net als ik al een baan aan overgehouden. Leuk om hier nu mijn ervaringen te delen.’

jwm160202cVeel stagegevers merken dat het wat beter gaat met de economie. Zoals Roel van Nuland van Machinehandel Van Nuland uit Bergharen. ‘Het is nog lang niet waar het zijn moet, maar de vraag trekt aan. Er zijn zeker baankansen voor onze stagelopers.’
Nol Milder van Jeurissen Schilderwerken uit Huissen onderschrijft dat: ‘Het gaat een klein beetje beter, ik hoop dat dat zo blijft.’ Hij is erg enthousiast over de twee stagiaires die bij hem werken en ook over de begeleiding die vanuit Pro College wordt geboden. ‘We steken er veel tijd in, het is de bedoeling dat ze later een vaste baan bij ons krijgen.’ Hij werkt graag met stagiaires uit het praktijkonderwijs. ‘Ze zijn vaak beleefder en gemoedelijker dan leerlingen van andere scholen.’

 

jwm160202b