8 juni 2015

Positief gedrag kun je leren!

Dit schooljaar zijn wij op alle scholen van het Pro College begonnen met PBS, positive behaviour support. Dit betekent meer aandacht voor wat de leerlingen goed doen. Dit houdt in dat wij als leraren gewenst gedrag gaan stimuleren door bijvoorbeeld vaker complimenten te gaan geven en bij ongewenst gedrag duidelijker gaan handelen.

We hebben schoolbrede gedragsverwachtingen en gedragsverwachtingen per ruimte. Dit schooljaar zijn wij gestart met ‘lessen in goed gedrag’. Dit betekent dat we tijdens de mentorles ook echt gaan praten over gedragsverwachtingen. En we trainen de gedragsverwachting. Hierdoor maak je leerlingen medeverantwoordelijk voor een prettige en veilige school.

Ook zijn alle medewerkers van het Pro College gestart met het uitdelen van TOP kaartjes. Hierop staat een compliment voor een leerling. Dit om de leerling extra te laten zien dat wij er trots op zijn dat de leerling zich volgens de gedragsverwachtingen gedraagt. Dit doen wij naast gesproken complimenten als ‘goed samengewerkt’, een duim of een schouderklopje.

Er zullen ook posters met de gedragsverwachtingen in school komen te hangen. Op deze manier kunnen leerlingen zien wat wij verwachten van ze. Het gaat om het gedrag per ruimte. Dit is gedrag wat we verwachten naast de schoolbrede gedragsverwachtingen. Bijvoorbeeld: ‘ik gooi mijn afval in de prullenbak’. Ook kunnen de leraren de leerlingen wijzen op de posters met de gedragsverwachtingen.

‘Een positieve schooltijd begint bij jezelf’