18 mei 2019

Voorjaarsmarkt een mooie praktijkervaring

 

Komende maandag beginnen bouwvakkers aan de verbouwing van de praktijkschool, een dependance van het Pro College in Nijmegen. De praktijkschool richt zich op leerlingen tussen de 12 en 18 jaar oud en biedt een vijfjarige opleiding waarbij de focus ligt op het aanleren van praktische vaardigheden.

,,Na de verbouwing worden de leerlingen nog meer dan nu het geval is in staat gesteld om ook praktijkervaring op te doen, omdat we de deuren naar het dorp nadrukkelijker open zetten.’’ Te denken valt volgens haar aan een horecavoorziening, een winkel in tweedehands spullen en een fietspoetsstation waar mensen terecht kunnen. ,,Voor de leerlingen een ideale praktijkervaring binnen de school”, zegt directeur Nicolette di Giulio.

,,Nu doen ze die ervaring vooral op bij speciale projecten, vooral omdat we er in het huidige gebouw gewoon de ruimte niet voor hebben. We zijn dus meer dan blij met de verbouwing die nu gaat starten.” We krijgen er vooral praktijkruimte bij, maar ook spreekkamers en werkruimte voor het personeel.

De voorjaarsmarkt op school, is zo’n speciaal project waar Di Giulio naar verwijst. De centrale hal van de school was omgebouwd tot een winkel en buiten stonden marktkramen van de groen-afdeling en een spellencircuit en er was een horecaplein ingericht. En daar was het dringen, want eetlustige Bemmelnaren wisten de weg naar de Sportlaan goed te vinden.
Lars Dolk (16) uit Bemmel en Damien Leeuwen (16) uit Huissen gaan naar het Pro College en benadrukken het naar hun zin te hebben. ,,Ik heb gewoon moeite met leren en hier ligt de nadruk op praktijk. Lekker met je handen werken. Met aardige leraren en een fijne sfeer”, zegt Damien, die later in de detailhandel een baan hoopt te vinden.

Lars, die vrachtwagenchauffeur wil worden, laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. ,,Wij weten ook wel dat dit een praktijkschool is. Maar het is hier leuk, ik heb hier vrienden, er wordt niet gepest en ik ben hier helemaal op mijn gemak. En nee, vrachtwagens besturen leer je hier niet, maar wel over de logistiek die er bij hoort. Ik leer ook voor heftruckchauffeur. Als rijden op zo’n wagen niet lukt, ga ik ze gewoon laden en lossen. Ook leuk.”

Dat sfeer en plezier belangrijk zijn, benadrukt ook docente Louw. ,,Veel leerlingen hebben faalervaringen. We geven ze een goed zelfbeeld en benadrukken wat ze wel goed kunnen. We zien dat het werkt.”

Lees het hele artikel op de Gelderlander.

 

voorjaarsmarkt2019